The Silo – industriálne dedičstvo

Ako využiť potenciál industriálnych stavieb, a nájsť im uplatnenie v súčasnosti? V dánskej metropole Kodaň sa formuje nová mestská štvrť na mieste dosluhujúceho prístavu Nordhavn. Areál pôvodne slúžil kontajnerovej doprave. S celkovou rozlohou viac ako 300 ha ide o jeden z najväčších škandinávskych developerských projektov. V blízkosti centra malo svoj domov nájsť 40 000 obyvateľov, na mieste by malo vzniknúť taktiež 40 000 pracovných miest. S víziou „udržateľného mesta budúcnosti“ bola vyhlásená medzinárodná súťaž, do ktorej sa zapojilo 179 štúdií. Ateliér COBE zvíťazil takisto vo viacerých súťažiach na riešenie konkrétnych objektov v rámci spoločného urbanizmu. Cobe architekti predviedli, ako narábať s industriálnym dedičstvom a experimentovať s ním.

The Silo

Jedná sa o stavbu starej obilnej sýpky. Ide o jednu z dominánt prístavu Nordhavn. V roku 2013 bol developerom oslovený miestny ateliér COBE, ktorý zhodou okolností sídli v jednej z industriálnych budov na kodanskom nábreží, aby rozhodol o ďalšom osude stavby. Prestavba 50 ročného sila na bytový dom sa stala jedným z ich “srdcových” projektov. Sedemnásťpodlažný objekt disponuje 38 bytovými jednotkami s úžitkovou plochou od 100 do 400 m2. Unikátom je ich výška - byty so svetlou výśkou takmer päť metrov. Ďalším určujúcim elementom pre dispozíciu bytov bol konštrukčný systém s modulom 4x4 m.  Architektom sa podarilo vytvoriť naozaj širokú ponuku rôznorodých bytov, vrátane niekoľkých mezonetov. Veľkou výzvou projektu bola však fasáda, ktorá dostala úplne nový originálny charakter. Do vonkajšej monolitickej fasády bol vyrezaný systém pravouhlých otvorov do ktorých bol vložený nepravidelný geometrický reliéf. Zalomené plochy fasády zároveň slúžia ako ochrana proti prístavnému vetru. Fasáda zachováva jednoliaty výraz objektu, zároveň rozširuje úzitokovú plochu bytov o integrované balkóny. Takmer všetky byty majú k dispozícii balkón, prístupný hneď z viacerých miestností. Industriálna minulosť objektu je však ľahko čitateľná a priznaná v interiéri. Cobe architekti sa rozhodli, že The Silo bude priemyselný pôvod odhalovať vo svojich útrobách. Obnažené, priznané steny v bytoch, výška podlaží, rebrovanie a dalšie prvky robia každý interiér unikátny. Na najvyšších poschodiach sa nachádza presklenná reštaurácia s panoramatickým výhľadom na prístav.

Viac zaujímavostí z oblasti dizajnu a architektúry: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA

Zdieľať