Prepojenie obývačky a kuchyne

Prepojenie obývačky a kuchyne

Prepojenie obývačky a kuchyne

Pri listovaní časopisoch s aktuálnymi novinkami v interiérovom dizajne si v drvivej väčšine všimnete prepájanie kuchynského priestoru spolu s obývacím do spoločného dispozičného vzťahu. Stal sa z toho dominantný trend a u niektorých aj neodmysliteľná požiadavka pri kúpe vysnívaného domu či bytu.

Ako k tomu došlo ?

Tento trend sa odvíjal od klaustrofobických rozmerov kuchýň v panelákových ako aj starších rodinných domoch. Kuchyňa strácala spoločenskú funkciu a slúžila iba pre prípravu jedla. Na vzdory dobrých vzťahov s vašimi známymi tu fráza ''dobrých ľudí sa všade veľa zmestí'' strácala na význame. Taktiež tomu predchádzala aj skutočnosť, kedy sa pri novostavbách každý m2 úžitkovej plochy hodí. Aby nedošlo k opakovanému dispozičnému vzťahu z čias panelákových, trend sa logicky uberal myšlienkou spojiť priestory obývačky a kuchyne do jedného celku. Priestor tak opticky zväčšiť. Týka sa to novostavieb ale aj rekonštrukcií bytov v modernom prevedení.

Kontakt s rodinou a vzdušnosť

Okrem vzdušného priestoru, ktorý mnohým domácnostiam chýba, sa spojením dosiahol aj väčší kontakt s rodinou, ktorý sa v dnešnej uponáhľanej dobe stáva čoraz vzácnejším faktom. Je odvážne rozprávať akým trendom podľahnú tieto priestory v budúcnosti. V súčasnosti sa dizajn uberá minimalistickým štýlom kuchyne spolu s obývačkou. Výstredné prvky v interiéry vystriedali čisté línie, s hladkou plochou s aplikovaním minimálneho množstva farieb.  Biela, čierna, odtiene šedej. Alternatívou pre milovníkov pestrej farby môže byť kombinácia týchto farieb s použitím výraznejšej farby v podobe stoličky alebo pohovky. Vytvárajúcej v interiéry farebný akcent, kedy dochádza k dômyselnému rozbitiu a oživeniu interiéru. Uletené návrhy čo sa dizajnu týchto priestorov týka však neočakávajte.

Návrat k prírode

Napriek zložitejšej údržbe stále prevládajú lesklé povrchy, so skrytými úchytkami “push up“ systém, predovšetkým na kuchynskej linke a taktiež spotrebičmi bez vystupujúcich prvkov. Okrem ochudobnenému spektru farieb sa aj materiálové prevedenie v podobe podláh, nábytku či doplnkov hlási k prirodzenému návratu k prírode a jednoduchšiemu konceptu vo výsledku z prírodných materiálov. Prevažne kameň, drevo a juta hrajú v interiéri prvé husle. 

Ekoma design

Prepojenie obývačky a kuchyne - zdieľajú aj odborníci z ekoma design dielne, ktorý pôsobia na trhu v oblasti návrhov a realizácií interiérov nejaký ten rok. Práve títo šikovní ľudia vedia ako interiéry bytov, rodinných domov, kancelárií, kongresových sál, hotelov, reštaurácií,  či rezidenčné priestory navrhnúť v správnom duchu v súlade s normami pre bývanie. V ich showroome bytového a kancelárskeho nábytku v New Living Center si dokonca môžete svoje predstavy rozšíriť o reálne pocity. Ak stále rozmýšľate či obývaciu časť prepojiť s tou kuchynskou, radi vám pomôžu aj v tomto smere v podobe 3D vizualizáciám pre lepšiu predstavu. 

Zdroj: ekoma.sk Foto: ekoma.sk

Viac zaujímavostí z oblasti dizajnu a architektúry: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA

Zdieľať