Prvá podmorská reštaurácia
6. decembra 2021 / 0 comment/Architektúra, Verejné stavby/ Posted by: createspacePodmorská reštaurácia
Architektonické štúdio Snohetta - predstavili svoj nový projekt, ktorým je prvá podmorská reštaurácia v Európe. Stavbu nazvali ju Under, čo v preklade z nórčiny môže znamenať – pod, alebo taktiež zázrak. Betónovú konštrukciu postavia v dedine Baly na najjužnejšom pobreží v Nórsku pri meste Lindesnes. Jej hrubé steny boli navrhnuté tak, aby vydržali aj tie najpremenlivejšie morské podmienky. Z časti bude ponorená do Atlantického oceánu, do hĺbky 5 metrov, preto môže z časti pripomínať potopenú loď.
Podmorský panoramatický výhľad
Jedáleň s 11-metrovým panoramatickým oknom má kapacitu 80 až 100 ľudí. „Bude to zaujímavá skúsenosť, no zároveň to bude miesto, kde sa ľudia budú cítiť bezpečne a bude sa im tam dobre sedieť,“ povedal pre Independent vedúci architekt projektu Rune Grasdal. Menu tohto podniku sa bude vo veľkej miere zameriavať na morské plody. Mimo otváracích hodín reštaurácie bude tento projekt zastrešovať činnosť podmorského biologického laboratória a vedeckého výskumného strediska. Cieľom bude monitorovanie života a správania podmorskej fauny v priebehu rôznych ročných období.
Betonový tunel
Rune Grasdal, hlavný architekt projektu, uviedol: „Jednou z viacerých výhod tejto budovy je spôsob, ktorým spája podmorskú prírodu s pevninským prostredím. Prechod medzi suchou zemou a reštauráciou pod vodnou hladinou tvorí dramatický betónový tunel. Návštevníci tohto zariadenia tak budú mať možnosť zažiť niečo, čo sa im nenaskytne nikde inde v Európe.“ Reštaurácia bude zahŕňať tri poschodia. Priamo pod vchodom do komplexu a šatňou sa bude nachádzať vínny bar, ktorý bude označovať samotný prechod medzi pobrežím a oceánom.
Menu
Nicolai Ellitsgaard, hlavný šéfkuchár podmorskej reštaurácie, má v pláne vytvoriť pestré menu obmieňané so striedaním ročných období. Pre jar a leto budú typické rôzne druhy zeleniny z miestnych fariem, kým na jeseň a v zime bude podávať huby a najrôznejšie orechy. Morské mäkkýše a ďalšie podobné druhy živočíchov budú prítomné vo väčšine jedál počas celého roka.
Zdroj: snohetta.com
Viac zaujímavostí z oblasti dizajnu a architektúry: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA