Nože Nagasaki
30. augusta 2021 / 0 comment/Dizajn, Produktový dizajn, Remeslá, Umenie/ Posted by: adminNože Nagasaki
Bez ohľadu na to, či už robíme prácu päťhviezdičkového šéfkuchára alebo sa vykrúcame doma vo vlastnej kuchyni, zhodneme sa v jendom: máme radi, ak nôž, ktorý práve používame hravo zvláda každý úkon. Sternsteiger - remeselnícká produkcia, ktorá má vášeň pre ostrie noža. Ich prvú kolekciu sme predstavili nedávno. Kvalita ich výrobkov si podmanila tisícky fanúšikov zo všetkých kútov sveta a tvorcovia neváhali dlho, predstavili novú kolekciu - nože Nagasaki. Ako aj názov signalizuje, tento set nesie istý moment medzinárodnej spolupráce. V prípade japonsko - nemeckej kolaborácie očakávame niečo geniálne.
67 vrstiev
Aj nôž dokáže svojou krásou očariť - oceľ upúta svojimi 67 vrstvami hneď na prvý pohľad. Táto jedinečná štruktúra nie je iba povrchová, vytvára sa totiž pri tradičnom ručnom kovaní prekladaním a vrstvením rôznych druhov ocele. Vďaka tejto kombinácii má vzácna damašková oceľ vlastnosti všetkých použitých kovov - aj ich tvrdosť, aj ohybnosť. Čepeľ je nabrúsená, ako inak, v nemeckom “meste čepelí” Solingen, kde jej definícia pre extrémnu ostrosť je ošetrená kryogénnym dusíkom. Rukoväť noží Micarta je typická svojou hladkosťou, vyberanou akosťou a ručnou výrobou, k dispozícii sú dve farebné kombinácie: čierna a hnedá. Naviac majú tieto nože vycibrenú aj fyzickú bilanciu pre praktickejšie používanie.
Kolekcie
Kolekcia Nagasaki sa skladá z piatich nožov. Prvý, Chef’s knife, čiže Nôž šéfkuchára je ideálny na krájanie mäsa, ryby, zeleniny, ovocia. Druhý, Nôž Nakiri, dostal meno po japonskom noži na zeleninu a ovocie. Následne, Nôž Nakiri s dutým okrajom je prakticky rozdielny v tom, že malé dutiny na okraji zabraňujú priľňavosti tenkým, mastným alebo lepkavým plátkom surovín. Ďalším v poradí je Nôž na šúpanie, ktorý je oveľa menší, vhodný na detailnejšiu prácu, ako je napríklad vyrezávanie semienok z papričky alebo lúpanie vanilky. Kolekciu uzatvára Nôž Santoku - tento je tradičný japonský ekvivalent Noža šéfkuchára, ktorý ale limituje kolísavý pohyb, napríklad na rýchle krájanie petržlenovej vňate.
Zdroj: www.nagasaki-knife.com
Viac zaujímavostí z oblasti dizajnu a architektúry: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA