Architektúra bez limitov

Unikátna požiadavka = unikátny koncept

Na projektoch známeho poľského architekta Roberta Konieczneho je vždy čo obdivovať. Prekvapujú originálnou, precíznou hrou tvarov a materiálov, ale vždy predstavia navyše ešte niečo špeciálne. Požiadavka znela: "jednoduchý, preslnený dom, ktorý by bol schopný reagovať na pohyb slnka." Problematiku preslnenia priestoru rieši každý architekt. Robert Koniezcny ju uchopil spôsobom jemu vlastným, neuspokojil sa s bežným prístupom k problému. Východiskovým bodom projektu bol pozemok pravidelného tvaru, ktorý sa nachádza medzi bežnou rodinnou zástavbou. Investor preferoval jednoduchý dom s plochou strechou. Miestna regulácia však predpisovala na dannú lokalitu použitie sedlovej strechy. Výsledkom je neobvyklé riešenie: zo strany ulice môžeme pozorovať šikmú štítovú stenu a siluetu dannej strechy, ktorá postupne prechádza k vodorovnej hrane zadnej fasády.

Terasa, ktorá sa hýbe podľa slnka - architektúra bez limitov

Jedinečnosťou rodinného domu so zvučným názvom Quadrant House je práve pohyblivá terasa. Majitelia pozemku mali predstavu o jednoduchom tvarovo čistom dome určenom na oddych relax. Želali si, aby ich dom reagoval na pohyb slnka. Keďže ateliér KWK Promes má skúsenosti s návrhom a realizáciou pohyblivých budov, výberom architekta trafili majitelia do čierneho. „Majitelia domu chceli, aby dom reagoval na slnečné lúče. Preto sme použili motív kvadrantu – starého prístroja na určovanie polohy hviezd. Navrhli sme terasu, ktorá reaguje na slnko a sleduje ho tak, že domáci na terase sedia vždy v tieni,“ opisuje fascinujúce riešenie architekt. Takto je možné v závislosti od ročného obdobia regulovať aj množstvo slnečného svetla v priľahlých priestoroch. Terasa je zároveň predĺžením obývačky alebo nočnej časti - relaxačnej zóny – pohybuje sa medzi nimi. Jednoducho architektúra bez limitov

Tvar domu = súkromie vo vlastnej záhrade

Na vybraný pozemok najskôr položili obdĺžnik tvoriaci prízemie domu so zámerom oddeliť záhradu od cesty a získať čo najviac súkromia. Do tejto časti umiestnili dennú zónu - obývaciu izbu s jedálňou a kuchyňou. Druhý užší blok je umiestnený kolmo na obývačku. V tejto časti si našla priestor relaxačná zóna. Obe ramená domu uzatvárajú súkromnú časť záhrady. Hranicu medzi interiérom a exteriérom stierajú bezrámové systémy posuvných okien, použité na celé steny. Na poschodí sa nad dennou zónou nachádzajú spálne a hygienické zázemie.

  • Autor: Robert Konieczny KWK Promes
  • Spolupráca: Marcin Harnasz, Mariusz Pawlus, Marcin Króliczek, Justyna Górnica a Grzegorz Ostrowski
  • Interiér: Pulva Adam Pulwicki
  • Konštrukcie: Kornel Szyndler Proeco
  • Foto: Juliusz Sokolowski

Viac zaujímavosti z oblasti dizajnu a architektúry: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA

Zdieľať